Vem skapade Bitcoins?

Det finns en hel del hemlighetsmakeri med i bilden när det gäller Bitcoins. Det är till exempel okänt vem eller vilka som ligger bakom kryptovalutan. I oktober 2008 publicerades en text på en mejllista, ” The Cryptography Mailing list ” som innehöll information om valutan. Texten var undertecknad av Satoshi Nakamoto om några månader senare lanserade den första versionen av Bitcoins mjukvara. Namnet Satosh Nakamoto har dock inte kunnat kopplas ihop med en verklig person och mycket tyder på att det handlar om en pseudonym. På svenska Bitcoin-sidan kan du hålla dig uppdaterad om olika teorier om vem som ligger bakom namnet. I den här texten ska vi försöka sammanfatta vad man känner till idag.

Internets mest välbevarade hemlighet

320px-quick-and-dirty-4x5970-coolingGång på gång har det ”avslöjats” vem som är Bitcoins grundare. Ofta, inte minst på senare tid, har sådana avslöjanden lett till stora rubriker i ledande tidskrifter som Wired och The Economist. Det är helt enkelt hett stoff det handlar om. Bitcoins tidiga historia är ett av internets stora mysterier och det blir allt mer intressant i takt med att Bitcoins utvecklats till den överlägset största kryptovalutan och ett viktigt ekonomiskt fenomen. Det antas dessutom att Satosh Nakamoto, vem det nu är, kan vara oerhört förmögen och att det eventuellt handlar om pengar som hålls dolda för olika myndigheter. Idag utvecklas Bitcoins av ett team. Den som vill skapa något liknande Bitcoins bör gå en projektledarutbildning och involvera flera duktiga programmerare i projektet. Tidigare trodde de flesta att Nakamoto var en japansk man eftersom det var vad han själv uppgav på det internetforum han använde för att kommunicera med omvärlden. Men det visade sig vara en sanning med modifikation.

Många vill ta åt sig äran

Genom att analysera språk och inloggningstider på det forum där användaren Satosh Nakomoto var aktiv pekade mycket mot det var fråga om en individ bosatt i Nordamerika, inte Japan. Faktum är att det idag finns åtminstone ett halvt dussin kandidater när det gäller upphovsmannen, eller upphovskvinnan, till Bitcoin. Flera amerikaner men även finske ekonomen Vili Lehdonvirta har pekats ut. Det lustiga är att flera av dessa bekräftat att det är dem som det handlar om. Kanske för att det helt enkelt ger status i internetvärlden eller för att göra myten om Bitcoins mer komplex och svår att gå till botten med. Svenska Bitcoinföreningen bevakar utvecklingen i denna intressanta härva. Några timmar efter att Australiensaren Craig Wright pekats ut som Satosh Nakamoto fick han besök av tio poliser. De två händelserna påstås vara helt orelaterade till varandra men har bidragit till intresset för denna moderna och högteknologiska myt. Wright hävdar att det är han som är Bitcoins grundare men det råder delade meningar om detta är sant eller inte.

Leave a Reply

mts_best