Vad är bitcoin

 

Det är långt ifrån alla som har hört talas om valutan bitcoin, men i vissa sammanhang används den flitigt. Det är en helt och hållet digital valuta som kan användas för transaktioner över internet – det finns alltså inga fysiska mynt eller sedlar. Det är en valuta som är helt frikopplad från banker och andra valutor, och vars värde endast bestäms av hur mycket folk använder den och vilket värde användarna ger den. Den kan i viss mån vara praktisk för att kunna göra enkla och väldigt snabba betalningar utan att behöva blanda in större banker, men man måste också vara medveten om att värdet av den kan variera väldigt mycket över tid.

Säkerheten för valutan är mycket hög, och om du glömmer eller tappar bort dina personliga koder har du ingen möjlighet att få tillbaka den. Du laddar hem en elektronisk plånbok till din dator och använder den sedan för att göra betalningar på sidor som tar emot bitcoins.

3d sign of percent on finance report

En av de största fördelarna med bitcoins är att man inte behöver använda sig av någon tredje part för att föra över valutan mellan två personer. Du behöver alltså inte använda dig av någon form av bank för att göra överföringen, utan endast av bitcoins egen programvara som är gratis. Förutom att kostnaderna blir mycket låga registreras inte heller betalningen öppet någonstans. Detta är något som tyvärr kan användas av personer med oärliga avsikter men det är inget unikt för valutor och banker generellt, trots hög säkerhet.

Eftersom man inte använder sig av någon form av bank går också överföringarna mycket snabbt. Bara på ungefär en timme kan man ha klarat av en internationell betalning, vilket ofta tar flera dagar med traditionella banker. Det har också nyligen kommit ett beslut om att valutan är momsbefriad, men det lönar sig att hålla koll på hur detta fungerar i olika länder, även om EU-domstolen senast 2015 dömde till bitcoinanvändarnas fördel. Eftersom det inte är en fysisk valuta kan den inte räknas som egendom och man betalar därför inte skatt när man handlar med eller äger valutan. Du betalar dock skatt för de varor du köper för bitcoins.

Internationellt finns det många nätbutiker som accepterar betalningar med bitcoin och du kan också växla dem till någon av de traditionella valutorna.

Leave a Reply

mts_best