Vad är kryptovaluta och vilka är fördelarna?

När man stöter på fenomenet kryptovaluta kan det vara mer eller mindre bekant. Denna typ av valuta kan kort och gott förklaras som en typ av digital valuta. Den har ett värde som varken påverkas av en nation eller en bank utan den styrs av helt andra faktorer. Det gör att den snabbt kan öka och minska i värde. Ett kännetecken för denna valuta är att den endast finns i digital form. Det finns ingen fysisk motsvarighet till valutan. Ett annat kännetecken är att alla överföringar med valutan sker helt utan att någon tredje part blandas in och alla transaktioner kan ske snabbt och anonymt. I dagsläget är den mest populära och också största valutan Bitcoin. Det finns dock flera andra kryptovalutor, i regel utvinns de på samma sätt, alltså genom så kallad ”mining”. Många av dessa valutor finns i ett begränsat antal och det är ofta detta som styr valutans värde.

Olika kryptovalutor och deras framgångar

En sak många inte vet är att det idag finns mer än 750 olika sorters kryptovalutor. Endast ett litet fåtal av dessa har fram tills idag nått upp till ett marknadsvärde som överstiger 10 miljoner dollar. Idag är Bitcoin den mest kända kryptovalutan och den har funnits sedan år 2009. Från att ha handlat med varor, snäckor, metaller och sedlar har vi u nått fram till en tidsålder då också olika virtuella valutor fungerar som bra och effektiva betalningsmedel. Det finns till exempel en man som sålt varor för bitcoins och som nu pensionerar sig som 34-åring då bitcoins stigit så pass mycket i värde. När bitcoin först kom ut på marknaden var den en decentraliserad valuta. Det betyder att det inte finns något maktcentrum som styr valutan på det sätt som banker styr olika länders valutor. Genom detta kan varken stater eller banker skapa mer av kryptovalutor och ingen inflation kan därför skapas när det gäller en valuta av denna typ. Men vilka andra fördelar finns med olika former av kryptovalutor?

Fördelar med kryptovalutor

En fördel med kryptovalutorna är att alla överföringar går snabbare. Ofta tar överföringar mellan olika banker minst en dag, men eftersom kryptovalutor inte begränsas av kommunikation mellan banker eller nationella gränser kan överföringen ofta gå mycket snabbare. Det är ofta också billigare att föra över kryptovalutor mellan länder än vad det är att föra över andra valutor. En annan fördel är att överföring av kryptovaluta kan ske helt anonymt med hjälp av stark kryptering. En säljare eller en köpare kan aldrig få någon information om varandra. Den enda information som delas är en unik valutakod som anger vart överföringen ska. Om man vill veta allt om högskoleprovet och till exempel köpa fusk kan ingen spåra köpet. Denna typ av valuta går heller inte att förfalska. Endast om man har rätt nycklar för att komma åt kryptovalutan kan man skapa dem. De är med andra ord säkrare än många andra valutor.

Leave a Reply

mts_best