Bitcoin – snart ett betalningsalternativ i svenska e-butiker?

Även om bitcoin har existerat sedan 2009, är kryptovalutan fortfarande något som gemene man inte kommer i kontakt med i sin vardag. Det kan dock komma att förändras, då bitcoin är på väg att introduceras som betalningsalternativ i många svenska e-butiker – i alla fall enligt Klarnas vd, Sebastian Siematkowski. Klarna är ett företag som sköter betalningsalternativen hos många stora svenska e-butiker. Hittills har kunderna i dessa butiker till exempel kunnat välja att betala genom faktura, direktbetalning i bank eller kortbetalning, men nu menar Klarna att bitcoin kan vara ytterligare ett alternativ inom en snar framtid.

Siematkowski menar att företaget har lyckats bygga en it-plattform som gör att de kan testa en mängd nya betalsätt, däribland bitcoin, till en billig kostnad och på ett relativt enkelt sätt. Han menar att företaget inte hade prioriterat bitcoin eller andra nya betalningslösningar i ett så här tidigt skede om det inte hade varit möjligt att ”experimentera till en rimlig kostnad”. Att bolaget inte hade prioriterat bitcoin är kanske föga förvånande, då Siematkowski tidigare har gjort skeptiska uttalanden om kryptovalutan, och bland annat menat att den bara är en bubbla. Hans inställning numera är dock, enligt honom själv, att han vill att Klarna ska kunna erbjuda ”alla populära betalsätt” för att deras kunder ska kunna sälja mer.hand-577778_960_720

Även om tekniken bakom bitcoin som betalningsmedel i e-butiker i princip är redo att lanseras, finns dock en hel del byråkrati som måste lösas innan den kan se dagens ljus. Bland annat måste Klarna kontrollera att betalningsmetoden för bitcoin är förenlig med de penningtvättsdirektiv som EU fastställt, och med de regler kring konsumentskydd som finns i både Sverige och EU. Bolagets jurister arbetar därför för närvarande med att försäkra sig om just detta, och med att se hur metoden eventuellt kan anpassas för att följa regler och lagar.

Om man inte har några pengar spelar det dock ingen roll hur många olika betalningsalternativ det finns – man kan fortfarande inte handla något. Då får man istället titta på olika lånealternativ. Om du har en akut utgift som inte kan vänta kan ett sådant alternativ vara att ta ett snabblån, till exempel hos Snabbfinans.se.

Leave a Reply

mts_best