Nackdelar med Bitcoin

Bitcoin är en kryptovaluta som funnits på marknaden under ett par år. Under de första åren hade den knappt ett värde eftersom väldigt få använde den. Men nu har bitcoin blivit en valuta som är värd en hel del. Om man har ett bitcoins kan man rent av vara miljonär. Men vilka nackdelar finns det med den här valutan?

Ingen säkerhet

Om man väljer att satsa pengar på bitcoins kan det gå bra. Man kan ha tur ocht tjäna en hel del på att köpa och sälja kryptovaluta. Men det är också mycket riskabelt. När det gäller till exempel den vanliga svenska kronan kan inte någon bestämma att de inte längre tar emot och handlar med valutan. Det är den svenska regeringen som är ansvarig för pengarna som används och för att de cirkulerar. När det gäller bitcoins finns det dock ingen som har det ansvaret. Det finns alltså inget som kan garantera värdet hos bitcoins och de kan med andra ord stiga och sjunka i värde mycket fort. De personer som har valt att investera i bitcoins kan alltså förlora alla sina pengar och det finns ingen bank eller liknande som kan kompensera den förlust som blir.

Samma sak gäller när man köper och säljer bitcoins. När man köper något i vanliga fall brukar det finnas någon man kan ringa och få hjälp av om det man köpt inte kommer fram eller om man inte fått betalt. När man handlar med bitcoins finns dock inget som kan hjälpa till. Om man köper något för sina bitcoins men sedan inte får det man köpt kan man inte klaga hos någon. Man kan inte heller vända sig till polisen för att få hjälp. När bitcoins har skickats kan man inte få tillbaka dem eller återkalla dem. Ofta kan man inte heller spåra den som har mottagit dina bitcoins.

Lån med bitcoins

Om man behöver låna 500000 eller andra belopp kan man låna motsvarande belopp i bitcoins. Man bör dock vara medveten om att bitcoins kan växla snabbt i värde och långivaren brukar därför kräva in ganska rejäl säkerhet. Man kan ibland behöva lämna in något annat i utbyte mot bitcoinsen. Dock löper låntagaren en stor risk. Eftersom att det oftast inte går att spåra den som lånat ut pengarna kan man bli av med den säkerhet man lämnat in. Det kan rent av vara så att man betalar in lånet, men inte får tillbaka sin säkerhet. Det kan därför vara klokt att se till att det finns mycket dokumentation om man väljer att låna bitcoins trots att det finns betydligt säkrare alternativ att välja bland på marknaden i dag. Att låna med bitcoins betyder också att man egentligen inte vet hur mycket man lånar i och med svängningarna.

Leave a Reply

mts_best