Miljöpåverkan av Bitcoin-mining: Utmaningar och lösningar

Bitcoin och andra kryptovalutor har blivit alltmer omdiskuterade, inte bara för deras ekonomiska potential utan också för deras miljöpåverkan. En central fråga är den energi som krävs för att driva Bitcoin-nätverket genom ”mining”. Denna artikel undersöker utmaningarna, de möjliga lösningarna och ger en mer nyanserad bild av Bitcoin-minings energiförbrukning och dess effekter på klimatet.

Energiförbrukningen och Proof-of-Work

Bitcoin-mining är, som det ser ut idag, en energikrävande process. Detta beror på att Bitcoin använder en konsensusmekanism kallad ”Proof-of-Work” (PoW). PoW innebär att datorer, så kallade ”miners”, tävlar om att lösa komplexa matematiska problem. Den som löser problemet först får lägga till nästa block i blockkedjan och belönas med nya bitcoins. Denna tävling kräver enorm datorkraft och därmed stora mängder elektricitet. För att få en uppfattning om energiförbrukningen kan man vända sig till Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) vid Cambridge University. Deras modell, som ständigt utvecklas, tar hänsyn till en mängd faktorer, bland annat över 100 olika ASIC-modeller (specialbyggda datorer för mining) och deras specifika energieffektivitet.

Energi, geografi och klimatpåverkan

Tidigare var en stor del av Bitcoin-mining koncentrerad till Kina. Fördelen var tillgången till billig el, men ofta kom den från kolkraftverk. Kinas förbud mot Bitcoin-mining 2021 ledde till en omfördelning. Många miners flyttade till länder som Kazakstan och USA, inte minst Texas. I Texas har detta dock skapat nya problem, eftersom många anläggningar drivs direkt av fossila bränslen, vilket The Guardian rapporterat om. Denna geografiska spridning, i kombination med varierande energikällor, gör det svårt att ge en exakt siffra på Bitcoin-minings totala miljöpåverkan. Forskning pekar dock på att andelen förnybar energi som används för Bitcoin-mining minskat sedan Kinas förbud, vilket är oroväckande. Enligt en artikel i The New Yorker kan en enda Bitcoin-transaktion dra lika mycket energi som ett genomsnittligt amerikanskt hushåll gör av med på en månad.

Motargument och potentialen i flexibilitet

Det finns de som menar att Bitcoin-mining kan ha positiva effekter. En intressant aspekt är potentialen att bidra till stabiliteten i elnät. Eftersom miners i teorin kan stänga av sin verksamhet relativt snabbt när elpriserna stiger, eller när elnätet är ansträngt, kan de fungera som en flexibel resurs. Denna flexibilitet kan utnyttjas för att balansera elnätet och till och med förbättra dess tillförlitlighet. Forskare undersöker aktivt hur denna flexibilitet kan användas för att optimera energianvändningen, vilket Inside Climate News rapporterar om.

Spillvärme och ”strandad” energi

Ett annat argument som ofta lyfts fram är möjligheten att använda ”spillenergi”. I Sverige skulle detta till exempel kunna handla om att använda överskottsvärmen från stora serverhallar, där Bitcoin-mining bedrivs, till att värma upp bostäder via fjärrvärmenätet. Detta är ett sätt att ta tillvara energi som annars skulle gå förlorad. Det finns också de som menar att Bitcoin-mining kan utnyttja så kallad ”strandad” energi. Detta är energi som av olika skäl inte kan användas effektivt på platsen där den produceras, till exempel överskottsel från vattenkraftverk i avlägsna områden. Genom att placera Bitcoin-mining-anläggningar vid sådana energikällor kan man utnyttja resurser som annars skulle gå till spillo. Enligt Ny Teknik ser till och med Vattenfall positivt på Bitcoin-mining som en buffert för att ta tillvara spillenergi.

Alternativ och framtidens lösningar

En av de mest lovande lösningarna för att minska Bitcoin-minings energiförbrukning är att byta ut Proof-of-Work. Ett alternativ är Proof-of-Stake (PoS). Istället för energikrävande beräkningar, baseras PoS på att de som validerar transaktioner (”validerare”) ”satsar” en viss mängd kryptovaluta. Detta minskar energibehovet drastiskt. Ethereum, den näst största kryptovalutan, har redan genomfört en lyckad övergång till PoS, vilket minskat deras energiförbrukning med över 99%. Det finns även andra konsensusmekanismer, som Proof-of-Authority och Proof-of-Space, men PoS är för närvarande det mest framträdande alternativet.

Initiativ för en grönare framtid

Flera initiativ har tagits för att göra kryptosektorn mer hållbar. Ett exempel är ”Crypto Climate Accord”, som har stöd från FN. Målet är att kryptovalutor och blockkedjor ska drivas med 100 procent förnybar energi senast 2025. I Sverige har frågan om Bitcoin-minings miljöpåverkan lyfts i en debattartikel i Dagens Nyheter, där författarna föreslog ett förbud mot energislukande utvinning av kryptovalutor inom EU. Även om förslaget mött kritik, visar det på en ökad medvetenhet om problemet. För att få en djupare förståelse av kryptovalutors klimatpåverkan har South Pole och CCRI, i samarbete med PayPal, utvecklat ett ramverk för redovisning av denna.

Regleringar och en oviss framtid

Hur Bitcoin-mining och dess miljöpåverkan kommer att regleras är fortfarande oklart. I USA har energimyndigheten (EIA) inlett försök att samla in data om energiförbrukningen. I Sverige har, som nämnts, frågan om förbud diskuterats. Framtiden för Bitcoin-mining kommer sannolikt att präglas av en kombination av teknisk utveckling, ökad användning av förnybar energi och tydligare regleringar. CoinShares är en av de aktörer som kontinuerligt följer och analyserar utvecklingen.

En komplex fråga

Miljöpåverkan av Bitcoin-mining är en komplex fråga. Den höga energiförbrukningen, som drivs av Proof-of-Work, och det nuvarande beroendet av icke-förnybara energikällor i vissa regioner, är stora utmaningar. Men, det finns potential för lösningar. Övergången till mer energieffektiva konsensusmekanismer, en ökad användning av förnybar energi, och smartare användning av Bitcoin-minings flexibilitet för elnätet är alla steg i rätt riktning. För att Bitcoin och andra kryptovalutor ska få en hållbar framtid krävs teknisk innovation, tydliga regleringar och ett ökat fokus på miljöansvar. Vill du vara en del av lösningen? Fundera på hur du kan engagera dig, kanske genom att välja kryptovalutor som använder mer miljövänliga metoder, eller genom att stödja initiativ som främjar en grönare kryptosektor.

Leave a Reply

mts_best